Laman

Monday, May 2, 2011

Cara Diet Lepas Bersalin





Hahaha... This time saja nak share pasal diet-diet nih.. Aku memang suke dalam bab2 mendietkan diri nih!. Maklum lar.. bila dah kawin, badan cepattt... jerk nak naik.. Dulu mase anak2 dara dulu bukan main cantek lagi body kan.. 46 KG tuh..! giler ar.. Cam model pung ade, walaupung tak cukup inci.. hua..hua..hua.. Bila dah kawin, hati senang naik sket lar.. 2 kilo.. hahaha.. dah jadi 48 kilo dah disitu. Pastuh pregnant.. Pergh!!.. mase pregnant jangan cakap ar.. berkilo-kilo naik.. Tapi biase ar.. pregnant kan. Makan banyak pung orang tak marah.. MAKAN BERDUA lah katakan.. So, masa pregnant, berat aku mencecah ke 62 kilo... hua..hua..hua.. berat gilerrr... Pastuh dah bersalin.. turun 9 Kilo... fuhh!!.. nasib baik.. So, lepas tuh berat pung dah 52 kilo..
Hmm... cuba kira.. dari 46 kilo ke 52 kilo... hmmm.. lebih kurang 7 kilo naik.. Bagi aku yang benci gemuk nih,.. WAHHH...!!! GILERRRR..!!! BANYAK NYER NAIKKK!!!!... walaupung bagi sesetengah korang 6 kilo tuh tak ade ape2 kan...

So, Cam mane aku diet??

Lepas bersalin, masa tengah berpantang tuh memang banyak membantu aku dalam menurunkan berat badan ni. Sebab masa pantang kita tak boleh makan makanan yang berminyak. So, masa ni aku amik kesempatan memang diet gila2 punya. Everyday, pagi makan roti cicah susu, tengah hari makan nasi satu senduk ngan ikan bakar, malam plak makan oat ngan susu. Kalau cam dah boring dah, skali skala boleh lar makan ayam bakar atau panggang kan.. Tapi dalam masa 44 hari berpantang tuh, memang aku makan ikan jerk lar dan banyak makan roti cicah susu ngan Oat. Memang seksa... tapi tak nak badan naik, terpaksa lar kan?? hihihii.. So, waktu berpantang dengan jadual diet yang ketat, aku berjaya menurunkan berat badan sebanyak 4 kilo... yuhuuuu!!! berjaya!!
So, berat dah jadi 48 kilo dah..!  Yes!!

Okeh, lepas pantang adalah waktu yang sebenar - benarnya banyak godaan yang datang. Masa waktu berpantang dalam 44 hari tu, aku berjaya mengurangkan berat sebanyak 4 kilo, bila lepas pantang, aku pung start ar nak balas dendam, nak makan macam2 sebab waktu pantang tuh, semua benda kita tak boleh makan. Hmm.. dasyatt!!!.. Lepas pantang, benda yang first skali aku makan, ayam KFC. Hahaha.. best tak? Memang tak best.. Pastu.. makan itu.. makan ini.. hmm.. hancus diet. Dalam masa 3 bulan lepas pantang, berat aku naik 3 kilo..
Warkhhh!!!... tak nak..tak nak..!!! berat dah jadi 51 kilo!!.

Pastuh, start lar aku diet balik sikit-sikit kan... kita jangan diet terlalu mengejut tau!.. nanti penyakit lain plak yang datang... pelan-pelan kayuh... ok. So, bawah ni schedule diet aku. Kalau korang nak follow, boleh jerk...

Ahad:

Pagi: Oat ngan Susu (4 sudu oat jerk.. Susu kena yang low fat)
Pagi (pukul 10.30 memang akan rasa lapar, sebab makan oat jerk..), so aku makan 2 keping biskut jagung ngan air milo.
Tengahari: Nasik satu senduk, 4 sudu, pastuh ikan bakar sekor. (Memang tak letak kuah2 yer) In case, kalau aku lapar lagi, aku kunyah jerk chewing gum... huhuhu
Makan malam: kul 6.30 dah makan, aku makan fitness first ngan susu. Confirm sebelum tidur lapar lagi!.. Aku makan buah jerk.. pisang ker.. epal ker.. mangga ker.. pastuh tido

Isnin: 

Pagi: Fitness first ngan susu
kul 10.30: biskut jagung lagi ngan milo
Tengahari: Mehun sup sayur lebihhh....
Lapar larrrr... Ape lagi? Chewing gum ar... huhuhu
Makan Malam: Oat ngan Susu... n buah epal and buah tomato... (tomato peberet)
Pastuh tidur...

Selasa:

Pagi: Lama tak makan nasik minyak!!... Besh nyerrr.. hihihi.. (makan separuh jerk ngan ayam goreng)
Tengahari: Hmm... biasa nya kalu dah makan benda berat cam nasik minyak atau nasik lemak pagi tuh, aku dah kenyang. So, aku tak makan tengahari. Tapi kalau lapar, makan biskut jagung lagii... Apa nak buat.. nak diet nyer pasal...
malam: Fitness first (yang ada almond plak!) tak boring sangat

Rabu:

Pagi: Makan oat ngan susu & pisang
Tengahari: Sup sayur
Malam: Nasi satu senduk ngan sup ayam ngan sayur bayam (makan sebelum malam yerk!)

Khamis:

PUASA SUNAT!!! hahahaha... (kalu tak nak puasa tak perk!)
Malam: nasik ngan ikan and sayur. Korang kena makan nasi. Puasa, tenaga dah tak derk!!

Okeh.. itu jerk... weekend tuh pandai2 lar korang. kalau tak tahan sangat diet cam aku, boleh makan apa2 jerk.. tapi jangan banyak yerk.. Jumaat & Sabtu tuh boleh beriadah bersama keluarga... Jogging ker.. kan..

So, bila dah diet cam nih, berat aku dah turun sebanyakkk... Jeng..jeng..jeng... 47 kilo!!!... 
Yuuuuhhuuuu.....!!!!




6 comments:

ciknecr said...

saya pun nak kurus..tolong la saya..

Fazidah Che Wan said...

sy nk gemuk..tolong lah... ann sekilo ago sm ngn idah cm x percaya je...hahahaha

Ennie said...

Elia, nak kurus cam tiang lampu ker, nop jd korok kering.. Hua..haa
Idah, ups! Yer ker?... Ke timbang i rosak smalam... Hik...hik

Nor Syahadah Hassan said...

cayala anne dah kurus... hopefully maintain ok..

Ennie said...

Sya... insyaallah... makanan best2.. susah gak nak maintain nih... huhuhuhu

Dila Gebu said...

saya suka sangat tips dalam blog ni, sangat best dan mudah

Post a Comment